Családi mobilitás-történet - vizsgadolgozat 2020 (néprajz és kultúraszervezés szak)

A dolgozatban szerző családjának történetét három generáción át húzódó történetét kell elmesélje,  tetszés szerint vagy apai vagy anyai ágon. (Tehát nem mind a két ágon). A történet szereplői tehát a választott leszármazási ág dédnagyszüliről, nagyszüleiről és szülőről kell szóljon.
A dolgozatban részletesen be kell mutatni e három generációhoz tartozó családtagok:
 foglalkozását
 vagyoni helyzetét
 iskolai végzettségét
 a helyi társadalomban és munkahelyen betöltött státuszait, pozícióit (bármilyen helyi intézményben - egyház, kollektív, önkormányzat, stb.),

Ezt követően, az elmeséltek alapján, kísérletet kell tenni a helyi illetve makrotársadalmi rétegződési rendszerben betöltött pozíciójuk beazonosítására. (Fel kell vázolni a korabeli lokális illetve makrotársadalmi rendszert, és elhelyezni ezekben a szóban forgó családtagokat.) Ezt követően össze kell foglalni a családon belüli mobilitás történetét, az egyes generációkon belüli és generációk közötti mobilitási változásokat, különös hangsúllyal a mobilitási ugrásokat kiváltó társadalmi változásokat (történelmi események, háborúk, szocialista modernicáció).

Végül azt is foglaljátok össze, hogy a három generáció életmódját összehasonlítva melyek voltak az ezek közötti legfontosabb kulturális változások, a dolgozat e részét társadalmi érték/értékrend és társadalmi norma fogalmak köré építve.

Mivel vizsgadolgozatról van szó, amellyel a szerzőnek a félév során tanultakban való jártasságát is bizonyítani kell, a dolgozatban kötelező módon ki kell fejteni a használt alapfogalmak, szakkifejezések jelentését is, illetve e fogalmakat a családtörténet elmesélésében, értelmezésében használni is kell.

Használandó fogalmak:

Foglalkozási csoport beazonosításához: vezető, értelmiségi, nem fizikai beosztott, kisiparos, szakmunkás, betanított munkás, önálló gazdálkodó, mezőgazdasági alkalmazott
Iskolai végzettség

Rétegződési rendszer, társadalmi réteg, társadalmi osztály

Gazdasági tőke, kulturális tőke, társadalmi tőke

Vertikális mobilitás, intragenerációs mobilitás, intergenerációs mobilitás, házassági mobilitás
Strukturális mobilitás

Szervezet, munkaszervezet, státusz/pozíció, bürokrácia

társadalmi érték, értkrend, társadalmi norma, modernizáció

Mivel személyes adatokra épül, a dolgozat nyilvánosan nem lesz elérhető, olvasható, azt kizárólag a kurzusvezető tanár fogja elolvasni.

A dolgozat leadási határideje 2020 július 28. A pótszesszióban lehetséges a dolgozatok javíttott változatának a leadása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése